Een heldere, volgele kleur. De geur heeft een notige inzet met iets van peer, abrikoos en gedroogde bloemen. Dit komt terug in de smaak met een frisse zuurgraad, harmonieus met wat peer, limoen een kleine minerale toets en klein botertje. Smaakvol en intens met een goede lengte.
Winemaking
Deze Manzoni komt van diverse perceeltjes uit de heuvels ten noorden van de stad Trento. In totaal zijn 5 ha met druiven beplant. Men treft hier alluviale bodems met kiezel en een mix van kalk en klei. Na een week inweking op de schillen in cementen bakken, vergisten de druiven in vaten van acaciahout, waarin ze aansluitend 12 maanden rijpen op het bezinksel. De kwaliteit van deze witte wijnen is verbluffend, de beschikbaarheid is helaas uiterst beperkt. De wijn presenteert zich optimaal 3 à 4 jaar na de oogst.
Region Description
Trentino (10.000 ha) is een langgerekt wijngebied in Noord-Italië met de steden Trento en Rovereto als centrum. Wijnbouw kent het gebied al sinds 1.000 jaar voor het begin van de jaartelling. Wie vanuit Oostenrijk via de Autostrada richting Gardameer rijdt, geniet van de fraaie uitzichten van steile berghellingen bestrooid met kleine wijngaarden en pittoreske dorpjes. De bodems zijn zeer divers. Door het relatief koele klimaat bezitten de wijnen uit Trentino een opmerkelijke frisheid, fijne zuren en een zeer zuivere smaak. In het uiterste noorden van Trentino nabij Mezzolombardo ligt de Campo Rotaliano, een beschut wijngebied van slechts 400 ha. Door het riviertje de Noce worden niet alleen kalksteen en kiezel aangevoerd, de frisse Alpenwind brengt in de zomer tevens koelte. Dit is het terrein van de teroldegodruif, een lokaal druivenras met grote potentie. Naast lokale rassen als de witte nosiola, manzoni en de blauwe marzemino, enantio, lagrein (veelal ook in Alto Adige) zijn ook veel internationale rassen aangeplant als pinot grigio, chardonnay, pinot nero, merlot en cabernet sauvignon. In het zuiden van het gebied worden de massawijnen gemaakt vaak door coöperaties of handelaren.
Producer description
Elisabetta Foradori bracht sinds 1985 de grote ommezwaai door het familiebedrijf van 26 ha. te brengen naar waar het nu is: de status van absoluut de beste wijnen van de teroldego druif. De maatregelen waren drastisch: de beste klonen werden geselecteerd, het pergolasysteem voor een groot deel vervangen door guyot, het invoeren van een groene oogst, het rendement naar 40 maximaal 50 hl per ha. en het oogsten in kleine mandjes. Daarbij werd de aandacht grotendeels verlegd naar de wijngaard, daar wordt immers de wijn gemaakt. Foradori kent naast de teroldego een kleine aanplant van de witte rassen sauvignon en incrocio manzoni, in 2009 werd een perceel met nosiolo druiven gekocht. Ook in de kelder is Elisabetta innovatief: experimenteel wordt vergist in amphoren van 400 liter, gemaakt van speciale klei. Sinds 2009 is Foradori biodynamisch gecertificeerd. Vanaf 2012 is zoon Emilio de wijnmaker daarbij geassisteerd door zijn broer Theo (commercie) en zus Myrtha in de wijngaard. Verder is een kaasboerderij onderdeel van de nieuwste plannen, Elisabetta houdt zich hier zelf intensief mee bezig.
Serve With
Zeer goede combinatie met lichte visgerechten, schaal en schelpdieren, groentegerechten met aardse tonen, pasta's, salades waarbij verse tuinkruiden zijn gebruikt, frisse romige kazen.
Serving temperature
10 to 12ºC
Other Information
Manzoni is de naam van professor Luigi Manzoni (1888-1968) die op de landbouwschool van Conegliano veel onderzoek deed naar nieuwe rassen door kruisingen te maken van bestaande rassen. De incrocio (kruising) manzoni (IM 6.0.13) bleek een schot in de roos. Deze kruising van rijnriesling en pinot blanc kan een zeer hoge kwaliteitswijn leveren en staat veel aangeplant in vooral Noord-Italië.