Robijnrood van kleur, een zachte kruidigheid in de aandronk, rijp rood fruit, soepel met voldoende diepgang en met milde tannines in de afdronk.
Winemaking
Deze Le Haut-Médoc de Giscours komt van een perceel van 45 ha, grenzend aan de appellation Margaux, maar behorend tot de AOP Haut-Médoc. De bodem is zanderig met grove kiezel, beplant met cabernet sauvignon en merlot. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 15 jaar, het rendement per ha bedraagt 45 hl. Er wordt mechanisch geoogst, vergist op 25 à 30° in roestvrijstalen tanks. De gisting duurt twee weken, aansluitend rijpt de jonge wijn 12 maanden op barriques, waarvan 20% nieuw eiken. Om de wijn te scheiden van het bezinksel wordt deze elke 3 maanden overgebracht op een schoon vat. Voor de botteling wordt geklaard met eiwit.
Region Description
De Haut-Médoc (4.600 ha) is een zeer bekend wijngebied in het Bordeauxgebied en strekt zich uit over ongeveer 60 km. Het gebied ligt op de zuidelijke linker oever van de rivier de Gironde, en is hoger gelegen dan de noordelijkere Médoc. Het klimaat is gunstig, veel zon, de nabijgelegen Atlantische Oceaan en de brede rivier de Gironde zorgen voor verkoeling. In de Haut-Médoc bestaat de bodem veelal uit kiezel. Als men vanuit de stad Bordeaux de streek in rijdt, komt men door de bekende dorpjes als Margaux, Saint Julien, Pauillac en Saint-Estèphe. Iets verder van de rivier liggen Moulis en Listrac. Deze 6 dorpjes behoren tot de Haut-Médoc maar hebben een eigen wijnwet (gemeente AOP), waarin de eisen voor het wijnmaken zijn vastgelegd. Buiten de gemeente AOP’s vallen de wijnen van 29 gemeenten onder de AOP Haut-Médoc. In de classificatie van 1855 zijn 5 Grand Crus Classés opgenomen uit de Haut-Médoc. Kwalitatief kunnen de Haut-Médoc wijnen zich regelmatig zeer goed meten met de wijnen uit de 6 gemeente AOP’s. Meestal is de prijs wel wat vriendelijker.
Producer description
Het huidige Château Giscours is gebouwd rond 1847, het wijndomein bestond toen al 300 jaar. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw steeg de kwaliteit enorm door toedoen van de familie Tari. Een nieuwe kwaliteitsimpuls kwam in 1995 toen de Nederlandse grootgrutter wijlen Eric Albada Jelgersma (van Laurus) privé de bezitting overnam. Momenteel zijn 94 ha beplant met de wijnstok, 35% is ouder dan 25 jaar, 50% tussen de 10 en 25 jaar, 15% is 4 tot 10 jaar. De wijngaarden liggen in de gemeenten Labarde en Arsac op ideale bodems. Drie heuvels met waterdoorlatende grint- en zandbodems zorgen voor een gelijkmatige rijping door de overdag opgeslagen warmte in de nacht weer af te staan. Alexander van Beek is de directeur van Château Giscours, dat ook over een bed & breakfast beschikt. Didier Forêt is technisch directeur en Denis Dubourdieu is oenologisch consultant. Ook Château du Tertre, een andere Grand Cru Classé in Margaux was in bezit van wijlen Albada Jelgersma en is begin 2020 verkocht aan de familie Helfrich, bekend van Les Grands Chais de France.
Serve With
Gebraden/gegrild wild, rood vlees, lam, gerechten met paddenstoelen, stoofschotels en oude, pittige en blauwschimmelkazen.
Serving temperature
17 to 18ºC
Other Information
In 1855 werden de beste 61 wijnen uit de Haut-Médoc gekwalificeerd als 'Grand Cru Classé', weer onderverdeeld in de 1ste tot de 5e Cru. Geselecteerd werd op de prijzen die voor de wijnen betaald werden sinds ongeveer 1750. Tot de 1ste cru behoren Château Lafite, Latour, Margaux, en uit de Graves Haut-Brion. In 1973 werd Château Mouton aan deze vier toegevoegd. In 1932 werden enkele honderden wijnen als 'Cru Bourgeois' wijnen geselecteerd, ook verdeeld in diverse categorieën. In tegenstelling tot de Grand Cru Classé's wordt het verkrijgen van de Cru Bourgeois (na een jaarlijkse aanpassing tussen oogstjaren 2008 en 2017) sinds 2020 voor 5 jaar toegekend (oogsten 2018-2022 voor in totaal ongeveer 250 châteaux). Dit gebeurt door een onafhankelijke beoordeling van de kwaliteit van 5 jaren en de hogere categorieën Cru Bourgeois Supérieur en Cru Bourgeois Exceptionnel zijn weer in ere hersteld.