Amberkleurige, friszoete wijn met bloemen- en fruittonen als perzik, abrikoos en ananas. Rijk en rond van smaak en goed in evenwicht.
Winemaking
De druiven komen van geselecteerde percelen, alleen aangetaste druiven worden geoogst. Door de ochtendnevel in de herfst ontstaat hier regelmatig edele rotting bij de druiven, waardoor een subtiele, verfijnde pourriture noble-toon in de wijn komt. Vergisting gedurende ca. 20 dagen. Rijping op houten vaten voor 50% met een duur van 12 maanden. Geen malo om de wijn stabiel te houden en zijn frisheid.
Region Description
Monbazillac is een appellatie van bijna 2.000 ha groot voor zoete witte wijn en ligt in het wijngebied Bergerac in zuidwest Frankrijk, direct onder de stad Bergerac en aan de rivier de Dordogne. Monbazillac kent een lange traditie als leverancier van lichtzoete, witte wijnen, die de laatste jaren wat uit de mode zijn geraakt. In vroegere tijden was er een levendige handel met Nederland. De dessertwijnen, gemaakt van aangetaste druiven zijn echter nog zeer de moeite waard, de betere bieden een zeer goede verhouding prijs/kwaliteit.
Producer description
Château Bellevue omvat 70 ha, waarvan 31 zijn beplant met sémillon, muscadelle en sauvignon. De wijnstokken zijn geplant op de heuvels van Monbazillac 'les côteaux', in een kalkrijke bodem, welke voor verfijning in de wijnen zorgt. De wijngaarden zijn gelegen op het zuidoosten, waardoor de stokken het maximum aan zonlicht ontvangen. Gérard Lajonie is de 3e in een generatie wijnmakers. In 1962 volgde hij zijn ouders op. Sindsdien heeft hij verschillende domaines gekocht. In 1972 kwam hij in het bezit van Château Bellevue.
Serve With
Desserts met rood fruit, meloen, tropisch fruit, zachte kazen. Ganzen of eendenlever, rilette's.
Serving temperature
8 to 10ºC
Other Information
Pourriture noble, letterlijk edele rotting ontstaat bij vochtig weer in het najaar als de druiven aangetast worden door een bepaald schimmel, de botrytis cinerea. Aangetaste druiven drogen in en verschrompelen, waardoor verlies van sap optreedt. Na de persing heeft men een suikerrijke most met veel concentraat en veel aroma. Een deel van de suiker blijft na de gisting als zoet in de wijn bewaard.