Fonkelende lichtgele kleur. In de geur wat zacht fruit zoals abrikozen, vijgen en een vleugje peer. Droge inzet, zacht en zuiver met frisse zuren, mineraal, iets amandel, verfijnd en mooi in balans.
Winemaking
De druiven voor deze Cuvée XII worden handmatig geplukt. In een supermoderne pers wordt ingeweekt, zacht pneumatisch geperst en geklaard. De vergisting vindt plaats op 13 tot 17°C in roestvrijstalen tanks. De wijn wordt in het voorjaar gebotteld.
Region Description
In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. De wijngaarden van de Apostelhoeve hebben een fantastische ligging op de steile hellingen op een warme, humusrijke bodem op zand en kiezel met mergel/kalksteen als onderlaag. Het riviertje de Jeker kronkelt door het dal en zorgt voor het juiste microklimaat. Op dit moment staat er in Nederland ruim 200 ha wijngaard aangeplant, zowel hobbymatig als professioneel. Limburg en Gelderland zijn de provincies met de grootste opbrengst en hoogste concentratie van wijnbedrijven. Veel wijnbedrijven hebben schimmelresistente rassen aangeplant. Het is in Nederland namelijk verboden om te spuiten met koper. In Limburg is het aantal bedrijven dat met klassieke druivenrassen werkt het hoogst. Het Zuid-Limburgse klimaat, in combinatie met de juiste bodem en de gunstige ligging van veel percelen, maakt dat een toenemend aantal bedrijven - ook vlak over de grens in België - wijnen maken die nauwelijks onderdoen voor de betere wijnen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië. De omstandigheden zijn - mede door de klimaatverandering - zelfs zo gunstig, dat wijnbouw in deze contreien een economische factor van belang aan het worden is. De BGA-categorie (Beschermde Geografische Aanduiding) is de Nederlandse naam voor de Europese IGP-categorie (landwijn). Vanaf begin 2018 mag men de BOB-appellatie (Beschermde Oorsprong Benaming) Mergelland gebruiken.
Producer description
De Apostelhoeve is een schitterende, oude hofboerderij, gelegen op de Louwberg nabij Maastricht. De wijngaarden liggen op de zuidhellingen van het Jekerdal op een humusrijke bodem op zand en kiezel met mergel/kalksteen als onderlaag. In 1970 plantte Hugo Hulst bij wijze van experiment een wijngaard aan. De eerste jaren werden alcoholpercentages van zo’n 10 procent gehaald, tegenwoordig is hier op de Apostelhoeve een natuurlijk alcoholpercentage van 12,5 of 13 procent heel gewoon. De resultaten waren bemoedigend en er werd uitgebreid. Inmiddels zijn er müller-thurgau, riesling, auxerrois, pinot gris en viognier aangeplant. Naast de wijn was de fruitteelt nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de familie Hulst; tegenwoordig is dat de wijnbouw. Anno 2024 telt de wijngaard 20 ha, de jaarlijkse productie is gemiddeld 110.000 flessen. In 2012 werd de kelder met 300 m2 uitgebreid en uitgerust met een computergestuurde pers, waarin de druiven, afgesloten van zuurstof 4 à 5 uur inweken, zacht geperst worden en het sap wordt geklaard. Sinds 2014 wordt de oogst voor de stille wijnen binnengehaald door een oogstmachine, op dit moment de enige in Nederland. Zoon Mathieu is de gedreven wijnmaker, zijn vrouw Julka van grote waarde in het bedrijf en met de toetreding van Mathieu’s zonen Robin en Gilbert, de derde generatie, is continuïteit gewaarborgd. De Apostelhoeve staat na 50 jaar aan de absolute top van Nederlandse wijndomeinen. De wijnen worden geroemd in de nationale én internationale pers.
Serve With
Als aperitief, bij lichte visgerechten (niet gerookt), schaaldieren zoals Hollandse garnalen, lichte vleesgerechten zoals vitello, pasta's, groentegerechten, salades.
Serving temperature
10 to 12ºC
Other Information
De müller-thurgau ontstond in 1882 door de botanicus Hermann Müller uit het Zwitserse canton Thurgau. Men dacht altijd dat het een kruising was van riesling en sylvaner, dna onderzoek leerde echter het een kruising van riesling en madeleine royale betreft. Deze madeleine royal ontstond midden 19e eeuw in de Loire uit een kruising van pinot en trollinger (= schiava grossa).